Kako odpraviti bolečine v hrbtenici in okrepiti telo


Odprava bolečin v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici postajajo vedno bolj pogosta težava zaradi dolgotrajnega sedenja, ki je značilno za računalniške strokovnjake, programerje in druge, ki več ur zapored nezavedno zrejo v zaslon brez prekinitev ali vstajanja. Odprava bolečin – terapije Vita Spa vam pri tem pomagajo in olajšajo bolečine. V literaturi in priporočilih mnogih strokovnjakov lahko najdemo vaje za okrepitev hrbtenice, pri čemer je osrednji poudarek na krepitev stabilizatorjev telesa. Odprava bolečin v hrbtenici je možna z dobro stabilizacijo telesa, ki se začne z globokim mišičnim delom spodnjega dela trupa. Stabilizatorji centra telesa, ki vključujejo mišice medeničnega dna, globoko trebušno mišico in globoke hrbtne mišice, igrajo ključno vlogo.

Njihova funkcija je zagotavljanje stabilnosti hrbtenice, rebrom in medeničnemu obroču, kar omogoča, da imajo naše roke in noge trden temelj, s katerega lahko učinkovito delujejo. Trebušni center predstavlja osrednji del našega gibanja, kjer so vsi zavestni gibi rok in nog tesno povezani s tem delom. Kljub temu je pomembno vključiti vaje za moč tudi v mišice, ki se nahajajo pod globokimi trebušnimi mišicami. Te mišice predstavljajo steber telesa, ki stabilizira medenico in hrbtenico. Gibanje rok in nog izvira iz tega osrednjega dela, pri čemer ustvarjena moč temelji prav na stabilnosti telesa.

Odprava bolečin v hrbtenici

Posledice sedečega delovnika in pomen ergonomije v pisarni

Danes se delovni dan vse pogosteje raztegne v pozne popoldneve, z roki, ki priganjajo in navdihom, ki se prebuja šele ponoči, ko se okolica umiri in internetne povezave postanejo boljše. Ta sodobna realnost pa prinaša svoj davek v obliki premajhne dnevne telesne aktivnosti ter slabšega stanja mišic, ki so ključne za podporo in stabilizacijo hrbtenice. Zdravstvene težave, predvsem bolečine in bolezni kostno-mišičnega sistema, ki so pogosto posledica sedečega dela, predstavljajo najvišji odstotek bolniške odsotnosti v Evropski uniji. Zato postaja vedno bolj pomembno razumevanje pravilnega načina sedenja in ergonomije v pisarniškem okolju, saj lahko ti dejavniki pomembno prispevajo k izboljšanju splošnega zdravja ter kakovosti preživljanja časa na delovnem mestu. Tako je odprava bolečin v hrbtenici mogoča.

Dolgotrajno sedenje je velika težava

Dolgotrajno sedenje v istem položaju lahko izjemno negativno vpliva na hrbtenico in povzroča bolečine. Sedeči način življenja in nepremična drža povečujeta obremenitev na hrbtenici, ramenih, rokah in nogah, kar povzroča pritisk na hrbtne mišice in diske. Neustrezna izbira stola, neprimerna višina mize ter slabo nameščen ekran samo še poslabšajo te težave.

Anatomija hrbtenice in njena obremenitev

Hrbtenica, sestavljena iz 34 vretenc, ima zgornja vretenca, ki so premična, povezana z medvretenčnimi ploščicami spredaj in sklepi zadaj. To omogoča gibanje med sosednjima vretencema. V spodnjem delu hrbta so vretenca zraščena in tvorijo križnico ter trtico.Obremenitev hrbtenice narašča od glave navzdol, zato se vretenca povečujejo vzdolž hrbtenice do petega ledvenega vretenca.

Bolečine v vratu in križu – pogost problem sedečega dela

Najpogostejši vzrok težav in bolečin v hrbtenici pri opravljanju sedečega dela je povezan z nelagodjem v vratu in križu. Glavna obremenitev pri tem je usmerjena na medvretenčne ploščice, ki nosijo težo telesa in prenašajo obremenitve po vzdolžni osi hrbtenice. Ker te ploščice nimajo lastne prehrane, so odvisne od nenehnih sprememb položaja hrbtenice, vključno z raztezanjem in stiskanjem, kar pomembno vpliva na njihov metabolizem. Odprava bolečin v hrbtenici je torej odvisna od aktivnega gibanja.

Ergonomska sedežna postavitev za zmanjšanje bolečin

Odprava bolečin v hrbtenici in zmanjšanje obremenitve na telo med sedečim delom, je možna z upoštevanjem naslednjih priporočil. Odprava bolečin v hrbtenici je možna z izbero ergonomsko oblikovanega stola in sedenjem v pravilnem položaju, pri čemer pazite, da so noge na tleh in niso prekrižane. Odprava bolečin v hrbtenici se izvede tudi tako, da ste pozorni na redno vstajanje, sprehajanje, zračenje delovnega okolja ter pitje dovolj vode. Popoldanski počitek na soncu za dopolnitev vitamina D je prav tako koristen.

Aktivno življenje za ohranjanje zdravega hrbta

Posameznik lahko bistveno izboljša svoje delovne navade in vpliva na sodelavce z lastnim zgledom. Pomembno je, da si vzamemo krajše aktivne odmore, vključno z razteznimi vajami. Odprava bolečin v hrbtenici je odvisna tudi od tega ali si prizadevamo za dovolj gibanja na svežem zraku, s ciljem doseči vsaj 300 minut aktivnosti na teden ali opraviti 10.000 korakov na dan. V iskanju dolgoročne rešitve pa je priporočljivo poiskati terapevta, ki lahko s svetovanjem in terapijami pripomore k ponovnemu vzpostavljanju ravnovesja v telesu.

Bioresonančna terapija kot pomoč pri težavah s hrbtenico

Bioresonančna terapija se lahko izkaže kot koristna pomoč pri težavah s hrbtenico, ki so pogosto povezane s stalnim stresom in izgorelostjo. Pri računalničarjih, ki se soočajo s težavami zaradi dolgotrajnega sedenja in delovanja na računalniku, lahko bioresonančna terapija pomaga pri obnovi ravnovesja in olajšanju težav s hrbtenico.

Urednik

Pri nas si prizadevamo zagotoviti najnovejše, najbolj verodostojne in zaupanja vredne informacije o zdravju in dobrem počutju.

Zadnji prispevki