Vsakodnevno čiščenje obraza doma – kaj je nujno?


Čiščenje obraza

Le kdo si ne želi gladke, sijoče in že na prvi pogled zdrave kože? Toda kako lahko sploh pridete do nje? Presenečeni boste nad dejstvom, da ključ za mladosten in vitalen videz kože na našem obrazu niso pregrešno dragi kozmetični postopki in preparati, ki pogosto obljubljajo veliko več kot dejansko nudijo. Dermatologi in strokovnjaki pravijo, da nam bo koža hvaležna že, če bomo v svoj vsakdan vnesli rutino, sestavljeno iz treh pomembnih korakov:

 • zdrava prehrana,
 • čiščenje obraza,
 • uporaba kvalitetnih kozmetičnih sredstev.

Za piko na i ter ohranjanje mladostnega videza pa boste poskrbeli z občasnimi obiski preverjenega kozmetičnega salona, kjer s posebnimi tretmaji kožo vašega obraza še dodatno nahranijo in negujejo.

Za lepo kožo tako ne potrebujemo veliko – le nameniti ji moramo nekaj svojega časa, pri negi pa uporabljati izdelke, ki ji kar najbolj odgovarjajo. Spodaj vam zato razkrivamo nekaj koristnih napotkov, s pomočjo katerih bo vaš obraz zasijal v vsej svoji lepoti, vi pa se boste počutili sveži in prerojeni.

Čiščenje obraza – prvi korak do lepe kože

Čiščenje obraza še zdaleč ni zgolj nanos mila in njegovo izpiranje pred spanjem. Gre namreč za izredno pomemben korak na poti do lepe in zdrave kože, saj s tem postopkom s površine obraza odstranimo ostanke ličil, odvečne nečistoče in odmrle celice – koža pa lahko posledično ponovno zadiha. Če torej želite imeti zdravo in sijočo kožo, mora njeno čiščenje in negovanje postati obvezni del vaše dnevne rutine.

Čiščenje kože na obrazu naj poteka vsakodnevno – tudi, če na obrazu nimate ličil.

Površinsko čiščenje kože moramo izvajati vsak dan, najbolje zjutraj in zvečer in tudi v primeru, da na obrazu nimamo ličil. Glavni namen vsakodnevnega površinskega čiščenja obraza je:

 • odstraniti nečistoče iz površine kože,
 • odstraniti znoj in sebum,
 • odstraniti odmrle epitelijske celice povrhnjice,
 • izboljšanje mikrocirkulacije in izboljšanje metabolnih procesov v koži,
 • pripraviti kožo na nadaljnjo nego, ki vključuje nanos kakovostnega negovalnega sredstva. Čista koža namreč lažje in bolj učinkovito absorbira učinkovino.

Pomislite, kako se počutite, ko se odpravite v naravo in se nadihate svežega zraka. Odlično, kajne? Enako se počuti tudi koža vašega obraza, ko z nje odstranite nečistoče. Pore se odprejo, koža pa zadiha. Njeno hvaležnost pa boste lahko že kmalu opazili v obliki zdravega in sijočega videza.

Pravilno čiščenje obraza s kakovostnimi sredstvi

Za temeljito čiščenje obraza boste potrebovali naslednje:

 • mlačno do toplo vodo,
 • izbrano čistilno negovalno sredstvo.

Zgolj splakovanje obraza z vodo ne bo dovolj, saj se na koži nabirajo maščobni ostanki, ki v vodi niso topni in jih tako brez ustreznega sredstva ne boste odstranili. Izbrani čistilni proizvod mora z vašega obraza učinkovito odstranjevati v vodi in maščobah topne substance. To pomeni, da je njegova vsebina kombinacija različnih sestavin, ki to omogočajo. Vedno posezite po kakovostnih izdelkih za čiščenje obraza in čisto kožo, ki ne vsebujejo alkohola, parabenov, agresivnih dišav in ostalih snovi, ki vašo kožo dražijo in sušijo, povzročajo pa lahko tudi alergijske reakcije.

Izbirajte neškodljiva sredstva.

Kakšno naj bi po mnenju strokovnjakov torej bilo vsako kvalitetno čistilno sredstvo:

 • zagotavljati mora učinkovito odstranjevanje nečistoč s kože, brez povzročanja neprijetnega pekočega občutka ali draženja,
 • dobro mora odstranjevati vse sledi ličil in ostalih nečistoč, ki se na koži naberejo tekom dneva,
 • sredstvo mora na vaši koži puščati prijeten in svež občutek,
 • z nekaj tople vode ga lahko brez težav odstranite s kože,
 • ima pH prilagojen pH-ju kože,
 • ne sme poškodovati naravne zaščitne plasti kože, ne povzroča rdečine in suhega občutka.

Poznamo več različnih sredstev za čiščenje obraza, katerega boste izbrali pa je odvisno predvsem od tipa vaše kože, stanja kože, vaše starosti ter morebitnih alergij na učinkovine. Ljudje s suho kožo ne morejo uporabljati enakih sredstev kot tisti, ki se soočajo z mastno kožo. Pred nakupom ustreznega čistilnega izdelka se zato posvetujte z dermatologom ali izkušenim kozmetičnim delavcem.

Vrste kozmetičnih izdelkov za površinsko čiščenje so:

 • Čistilni geli
 • Čistilne pene
 • Piling čistila za obraz
 • Čistilna olja
 • Micelarne vode
 • Odstranjevalci make-upa
Naj vaša koža zasije v vsej svoji lepoti.

Ne le kaj, tudi kako!

Poleg kakovostnega sredstva za čiščenje kože, je izjemnega pomena tudi njegova pravilna uporaba. S pomočjo izbranega izdelka poleg obraza vedno očistimo tudi vrat in dekolte, saj je koža teh predelov po strukturi enaka tisti na obrazu. Postopek površinskega čiščenja obraza, vratu in dekolteja naj bo vedno sestavljena iz sledečih korakov:

 1. odstranjevanje make-upa na obrazu (očesni make-up, puder, rdečilo),
 2. nežno odstranjevanje ličil iz ustnic,
 3. čiščenje obraza, vratu in dekolteja z izdelkom za čiščenje,
 4. nanos tonika,
 5. nanos izbranega negovalnega sredstva oz. hranilne kreme ali seruma.

Čistilni izdelek moramo na obraz pravilno nanesti, in sicer le tega nikoli ne drgnemo. Na kožo ga vedno nanašamo z nežnimi krožnimi gibi rok, ob tem pa ga postopno narahlo masiramo. Na tak način dosežemo, da čistilni izdelek učinkovito prodre pod odmrle epitelijske celice povrhnjice. Te se posledično odluščijo, sredstvo pa prodre tudi v zgornji del pore.

Namen uporabe čistilnega sredstva pa ni zgolj čiščenje obraza, ampak tudi predpriprava kože na nanos negovalne učinkovine. S površinskim čiščenjem namreč omogočimo enostavnejšo absorpcijo kozmetičnih učinkovin, kot so serumi in kreme. Po umivanju kože rutino zaključimo še z nanosom tonika. Njegova naloga je, da odstrani še zadnje ostanke nečistoč in čistilnega izdelka, ki nam ga ni uspelo izprati z vodo. Še ena izmed nalog tonika pa je tonificiranje vaše kože – to pomeni izboljšanje njenega tonusa in napetosti ter uravnavanje pH kože. Po njegovi uporabi obraz izgleda mladostnejši, bolj napet in sijoč.

V zadnjem koraku na obraz nanesete še kremo ali serum, ki vam najbolj odgovarja. Ta bo vašo kožo zaščitila pred zunanjimi vplivi, jo nahranila in obogatila z vsemi potrebnimi hranili. Celoten postopek nege vam bo vzel le nekaj minut vašega časa, v zameno pa vam bo dal izjemno veliko – dobro počutje in fantastičen videz!

Urednik

Pri nas si prizadevamo zagotoviti najnovejše, najbolj verodostojne in zaupanja vredne informacije o zdravju in dobrem počutju.

Zadnji prispevki