Preverite, kakšne so mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti


Nosečnost je običajno čudovito obdobje za vsako žensko, vendar pa se lahko pojavijo tudi zapleti, kot je nosečnostna sladkorna bolezen, ko so presežene mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti in lahko preseneti tako nosečnico kot njenega partnerja in celotno družino. Ko se ženska sreča z nosečnostno sladkorno boleznijo, se lahko nenadoma pojavi strah za zdravje nerojenega otroka. Poleg tega pa se pojavijo tudi praktični izzivi, kot organizacija življenja s sladkorno boleznijo med nosečnostjo, kar lahko povzroči stres in tesnobo pri nosečnici ter njeni družini. Pomembno je omeniti, da gre za bolezen, ki se pojavi med nosečnostjo in prej ni bila prisotna.

Kako potekajo preiskave za odkrivanje nosečnostne sladkorne bolezni?

Priporočila za zgodnje odkrivanje nosečnostne sladkorne bolezni navajajo, da se to diagnoza potrdi, če je raven glukoze na tešče enaka ali večja od 5,1 mmol/l, se pravi so mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti presežene. Če pa je na tešče raven glukoze 7,0 mmol/l ali več, se pravi so mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti precej presežene, to pomeni, da je bila sladkorna bolezen prisotna pred nosečnostjo, vendar ni bila odkrita, zato v tem primeru ne gre za nosečnostno sladkorno bolezen.

V primeru, da nosečnica prej ni imela diagnoze sladkorne bolezni, se med 24. in 28. tednom nosečnosti opravi obremenilni test z glukozo, imenovan oralni glukozni tolerančni test (OGTT). Če ima nosečnica med testom vsaj eno diagnostično vrednost, ki doseže ali preseže določene mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti, je diagnoza nosečnostne sladkorne bolezni potrjena. Test ima tri diagnostične mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti: na tešče 5,1 mmol/l, po eni uri 10,0 mmol/l in po dveh urah 8,5 mmol/l.

Preprečevanje in obvladovanje nosečnostne sladkorne bolezni

Obstaja več dejavnikov, ki lahko povzročijo nosečnostno sladkorno bolezen, vendar je ena od pomembnih značilnosti, ali ima nosečnica med svojimi bližnjimi sorodniki nekoga, ki ima sladkorno bolezen tipa 2. Nosečnostna sladkorna bolezen se po porodu ponavadi umakne, vendar pa se lahko kasneje v življenju znova pojavi kot prava sladkorna bolezen. Nosečnostno sladkorno bolezen je treba nadzorovati s pomočjo zdrave prehrane, ki mora zadostovati potrebam ploda in hkrati upoštevati pravila, ki jih določa sladkorna bolezen, da raven glukoze ne preseže mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti. Prehranjevanje v tem primeru postane zapleteno in strokovnjak lahko pomaga nosečnici z nasveti in praktičnimi rešitvami, da se lažje spopade s težavami in nadzoruje nosečnostno sladkorno bolezen.

mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti
Zdrava prehrana

Spremljanje nosečnosti z gestacijsko sladkorno boleznijo: prehrana, ketoni in ciljne vrednosti krvnega sladkorja

Pri spremljanju nosečnosti z gestacijsko sladkorno boleznijo, svetujejo nosečnicam, da se držijo priporočene prehrane in spremljajo vsebnost ketonov v urinu, saj lahko prisotnost ketonov kaže na neustrezno kalorično vrednost obrokov. Poleg tega zdravniki spremljajo druge bolezni in zaplete, ki bi se lahko pojavili, ter svetujejo glede na potrebe posamezne nosečnice in sladkorne bolezni. Ciljna vrednost krvnega sladkorja je med 3,5 in 5,3 mmol/l na tešče (se pravi da ne preseže mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti) ter do 6,6 mmol/l 90 minut po obroku. Če ciljne vrednosti niso dosežene, se najprej poskuša z dieto in telesno aktivnostjo, nato pa se po potrebi uvede inzulin. Tablete za zniževanje krvnega sladkorja, da se ne preseže mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti, med nosečnostjo niso priporočljive, zdravnik pa skrbno izbere vrsto in odmerek inzulina glede na potrebe nosečnice.

Pri nosečnicah s sladkorno boleznijo je poleg zdrave prehrane pomembno spremljati tudi raven ketonov v urinu, nadzirati morebitne zaplete, redno obiskovati diabetologa, nadzirati raven krvnega sladkorja, krvnega tlaka in pripraviti nosečnico na porod in poporodno obdobje. Krvni sladkor ne sme preseči mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti. Poleg tega je pomembno tudi spremljati povprečno raven sladkorja (HbA1c) in krvni tlak s ciljem do 130/80 mmHg. Zdrav način življenja, ki vključuje zdravo prehrano in gibanje, lahko prepreči ali odloži pojav sladkorne bolezni tipa 2 pri nosečnicah s sladkorno boleznijo.

Zdrav življenjski slog in skrbno spremljanje lahko pomagata nosečnicam imeti zdravo nosečnost in otroka

Nosečnice z nosečnostno sladkorno boleznijo imajo lahko zdravo nosečnost in otroka, če upoštevajo vsa navodila, kot so pravilna prehrana, zmerna telesna dejavnost, samokontrola ravni glukoze v krvi, da se ne preseže mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti, vodenje dnevnika prehrane, telesne dejavnosti in ravni glukoze, samokontrola ketonov v urinu ter zdravljenje z inzulinom, če je potrebno. Pri zdravljenju sladkorne bolezni ima dietna prehrana ključno vlogo in je pri nosečnostni sladkorni bolezni še posebej pomembna. S pomočjo zdravstvenega osebja lahko sestavite primeren prehranski načrt in pripravite raznolike jedilnike, ki vsebujejo živila, primerna za vaše potrebe in okus.

Pri nosečnicah s sladkorno boleznijo je telesna dejavnost pomembna sestavina zdravljenja. Ginekolog bo ocenil vaše ginekološko stanje in vam svetoval, katera telesna dejavnost je primerna za vas. Za normalno nosečnost se svetuje redna zmerna telesna dejavnost, ki jo izvajate po obroku hrane, saj ima največji učinek na regulacijo glukoze v krvi, da se mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti ne presežejo. Priporoča se 15 minut počitka po obroku in nato 20 do 30 minut telesne dejavnosti.

mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti
Telovadba

Samokontrola glukoze v krvi je ključna pri nadzoru nosečnostne sladkorne bolezni

Samokontrola glukoze v krvi je pomembna za pravilen nadzor nosečnostne sladkorne bolezni. Omogoča vam, da spremljate učinke hrane, telesne dejavnosti in zdravljenja z inzulinom na raven glukoze v krvi, da se ne preseže mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti. Tako boste lahko sprejeli prave odločitve glede prehrane in telesne dejavnosti ter se izognili nenadzorovanim nihanjem ravni sladkorja v krvi. Nosečnice se po navadi pomirijo, ko vidijo, da so njihove vrednosti glukoze v krvi v mejah normale, saj vedo, da to zagotavlja zdrav razvoj otroka in normalen porod.

Za ohranjanje ustrezne ravni glukoze v krvi je pomembna samokontrola. Zdravstveni delavec vam bo pokazal, kako vzeti vzorec krvi in izmeriti raven glukoze ter določil, kako pogosto morate meriti. Običajno se meri raven glukoze na tešče in 90 minut po glavnih obrokih, pri čemer je priporočljivo, da so vrednosti na tešče pod 5,3 mmol/l in 90 minut po obroku pod 6,6 mmol/l (mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti).

Raven glukoze v krvi se najpogosteje zviša zaradi uživanja neprimernih živil, kot so sladke in škrobnate jedi. Poleg tega lahko tudi različne bolezni, stresne situacije ter kajenje vplivajo na raven glukoze v krvi in jo dvignejo.

Pomen vodenja dnevnika samokontrole

Vodenje dnevnika samokontrole je pomembno za življenje s sladkorno boleznijo. Dnevnik je vir informacij za zdravnika in vam pomaga pridobiti izkušnje pri obvladovanju sladkorne bolezni. Poleg vrednosti glukoze v krvi v dnevnik zapisujete tudi spremembe v počutju ter izvajajte samokontrolo ketonov. Keton je snov, ki nastane pri razgradnji maščob, ki jih telo uporablja kot vir energije, in se lahko pojavijo v krvi in urinu, če ne jeste dovolj ogljikovih hidratov ali ste predolgo brez hrane.

Kadar dieta in telesna dejavnost ne zadostujeta za doseganje ciljnih vrednosti glukoze v krvi, je zdravljenje z inzulinom najboljša možnost za zdravljenje sladkorne bolezni v nosečnosti. Inzulin se ne more jemati v obliki tablet, temveč se mora injicirati pod kožo. Inzulin ne bo škodoval otroku, ker ne prehaja skozi posteljico, ampak bo pomagal uravnavati raven glukoze in zagotovil normalen razvoj in rojstvo otroka. Povečanje odmerkov inzulina skozi čas nosečnosti je normalno. Zdravljenje z inzulinom je potrebno le do poroda. En zaplet zdravljenja z inzulinom je hipoglikemija, ko se glukoza v krvi preveč zniža. Simptomi vključujejo lakoto, nemir, utrujenost in tresenje rok, kar pomeni, da si morate takoj izmeriti glukozo v krvi in zaužiti 20 g ogljikovih hidratov, če je vrednost pod 4 mmol/l.

mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti
Inzulin

V večini primerov pride do normalnega vaginalnega poroda. V primeru, da ima otrok nenavadno velikost ali se pojavi kakšen drug zaplet, pa lahko zdravnik opravi carski rez. Med nosečnostjo in po porodu na oddelku za porodništvo zdravstveni delavci vedno spremljajo raven glukoze v krvi.

Po porodu sledite enakemu režimu prehrane in opravite pregled glukoze v krvi na tešče

Po porodu, če ste prejemali inzulin med nosečnostjo, najverjetneje ne boste več potrebovali zdravljenja z inzulinom. Dojenje dojenčka je priporočljivo. Potrebno je še naprej slediti enakemu režimu prehrane, kot pred porodom, še posebej, če ste že pred nosečnostjo imeli čezmerno telesno težo. Če pa je bila vaša teža pred nosečnostjo normalna in ste v času nosečnosti pridobili ustrezno količino telesne teže, naj bo vaša prehrana zdrava in kaloričen vnos naj bo primeren, da se počasi približate svoji normalni telesni teži. Če ste prejeli inzulin, boste morali šest tednov po porodu opraviti pregled glukoze v krvi na tešče. Če je ta vrednost povišana, vendar ni dovolj visoka za diagnozo sladkorne bolezni, bodo potrebni dodatni diagnostični testi za preverjanje morebitne prisotnosti bolezni.

Ženske, ki so imele nosečnostno sladkorno bolezen, imajo po porodu povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Zato bo potrebno redno spremljanje ravni sladkorja v krvi v prihodnosti, v skladu z navodili zdravnika. Pomembno je tudi vedeti, da se vam bo pri morebitni prihodnji nosečnosti verjetno ponovno pojavila nosečnostna sladkorna bolezen.

Predkoncepcijska priprava je pomem

Ženska s sladkorno boleznijo lahko zanosi, vendar je predkoncepcijska priprava izjemno pomembna za normalno preživetje zarodka. Normalna vrednost krvnega sladkorja je ključna v prvih dneh, zato je priporočljivo jemati vitaminske pripravke, kot je folna kislina. Ženske s sladkorno boleznijo spodbujajo, da načrtujejo nosečnost daleč vnaprej in se vsaj eno leto pred začetkom zanositve posvetujejo s svojim zdravnikom, ki vodi njihovo sladkorno bolezen.

Med nosečnostjo je potrebno posebno spremljanje ženske s sladkorno boleznijo, saj se potreba po inzulinu spreminja iz tedna v teden. Zdravljenje med nosečnostjo je mogoče izvajati samo z inzulinom in zahteva pogostejše preglede. Po porodu se pri ženskah s sladkorno boleznijo tipa 2 preuči, ali je mogoče ponovno preiti na prejšnje zdravljenje, medtem ko je pri ženskah s sladkorno boleznijo tipa 1 zdravljenje z inzulinom potrebno do konca življenja.

mejne vrednosti sladkorja v krvi v nosečnosti
Spremljanje bolezni

Urednik

Pri nas si prizadevamo zagotoviti najnovejše, najbolj verodostojne in zaupanja vredne informacije o zdravju in dobrem počutju.

Zadnji prispevki