Transkranialna pulzna stimulacija v pomoč pri različnih oblikah demence


Transkranialna pulzna stimulacija

Se zanimate za moderen terapevtski postopek, ki zmanjšuje simptome Alzheimerjeve bolezni, potem obiščite spletno stran nevrocenter.si. Za začetek pa poglejmo, kaj je transkranialna pulzna stimulacija (TPS) in kako učinkovita je. Ko je pri osebi diagnosticirana Alzheimerjeva bolezen, ta prinaša številne spremembe – tako za osebo s to boleznijo kot za njene bližnje in svojce. Kljub velikim prizadevanjem medicinske znanosti ostaja Alzheimerjeva bolezen za zdaj neozdravljiva, a na srečo je v boju proti temu stanju že bil dosežen določen napredek. Medtem ko zdravila lahko pomagajo stabilizirati duševno zmogljivost in upočasniti napredovanje simptomov, se danes sočasno že uporabljajo številne terapije, katerih cilj je spodbujanje duševnih sposobnosti obolelih ali ohranjanje teh sposobnosti čim dlje, izboljšanje splošne kakovosti življenja in s tem razbremenitev bližnjih in svojcev.

Transkranialna pulzna stimulacija – uspešnost

Pulzna stimulacija se uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Njen cilj je spodbujati in ohranjati duševne sposobnosti ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Na terapiji TPS akustične impulze, posredujejo direktno v naprej določene možganske regije, ki zahtevajo stimulacijo. Terapija poteka v ambulanti brez bolečin, varno in enostavno. Povprečna terapija traja približno 30 minut. Učinkovit terapevtski paket obsega 6 terapij, ki se jih izvede v dveh tednih, po 3 na teden. Po doslej znanih kliničnih študijah je Transkranialna pulzna stimulacija primerna in učinkovita pri Alzheimerjevi demenci kot tudi pri drugih oblikah demence. Klinične študije dokazujejo pri osebah z demenco večjo prostorsko in osebnostno orientiranost, zmanjševanje depresije, izboljšanje delovnega spomina, socialne udeležbe, zadovoljstva s svojim življenjem, iskanje primernih besed, gibalne aktivnosti, mentalnega ravnovesja in mentalne čistosti. Transkranialna pulzna stimulacija je učinkovitejša v zgornji fazi bolezni, saj preprečuje napredovanje nevrodegenerativne bolezni. Na splošno velja pravilo prej kot se prične zdravljenje, bolj učinkovita je terapija. Zato ne odlašajte in že danes kontaktirajte Nevrocenter.

Transkranialna pulzna stimulacija

Kako deluje Transkranialna pulzna stimulacija?

Transkraniala pulzna stimulacija se izvaja s pomočjo sistema Neurolith. V terapevtskem ročniku se generirajo akustični impulzi, ki se nato posredujejo neposredno v prizadeta področja možganov, skozi kožo in lobanjo. Impulzi učinkovito segajo do globine osmih centimetrov in stimulirajo točno določene predele možganov bolnika z Alzheimerjevo boleznijo. Katere predele je treba tretirati, nevrolog določi ob pregledu in s pomočjo vseh potrebnih slikovnih dokumentov. Na tem mestu povejmo še, da je terapija s TPS povsem »neinvazivna«, kar pomeni, da pulzi prodrejo skozi kožo in lobanjo, ne da bi pri tem povzročili kakršne koli poškodbe. Akustični impulzi, ki jih generira Transkranialna pulzna stimulacija, se v medicini uspešno uporabljajo že od leta 1990 pod izrazom »ekstrakorporalna terapija z udarnimi valovi« kot terapija pri različnih boleznih in poškodbah – na primer za terapijo vezi, kit, mišic, kosti in srca.

Transkranialna pulzna stimulacija – vključitev v terapije in njihov potek

Bolnik, ki bi želel prejeti TPS terapijo, s kliničnimi znaki demence ali potrjeno demenco mora opraviti MRI slikovno diagnostiko glave in možganovine. Potem opravi še pregled pri specialistu nevrologije, ki bolnika klinično pregleda, pregleda slikovno diagnostiko in opravi klinične teste. V primeru, da oseba nima kontraindikacij za TPS terapijo z Neurolith sistemom, se lahko vključi v osnovni terapevtski program, ki zajema 6 terapij v razmiku dveh tednov, kar pomeni 3 terapije na teden. Po osnovnem terapevtskem programu oseba ponovno opravi klinična testiranja. Potem pa sledijo še obnovitvene terapije – enkrat mesečno. Trenutno še ni natančnih podatkov, koliko obnovitvenih terapij je potrebnih. A strokovnjaki priporočajo vsaj nekaj obnovitvenih terapij. Ko oseba sama ali njeni svojci opazijo izboljšanje funkcionalnega stanja, se navadno prekinejo terapije. A na tem mestu povejmo, da je priporočljivo ponovno pričeti s terapijami, če se opazijo nazadovanja v funkcioniranju posameznika. Zavedajte se da Transkranialna pulzna stimulacija ne zdravi, ampak le preprečuje napredovanja bolezni in ohranjanja določenega nivoja funkcioniranja posameznika z demenco.

Urednik

Pri nas si prizadevamo zagotoviti najnovejše, najbolj verodostojne in zaupanja vredne informacije o zdravju in dobrem počutju.

Zadnji prispevki