Visok pritisk – 10 znakov kako prepoznati tiho grožnjo


Visok pritisk ali hipertenzija, je težava s katero se po ocenah stroke v Sloveniji srečuje kar 40% odrasle populacije. Visok pritisk ne boli, a na dolgi rok lahko povzroči veliko škode, zato ga imenujemo tudi »tihi ubijalec«. Ker težko opazimo prve simptome je ključnega pomena to, da se zavedamo opozorilnih znakov, ki lahko kažejo na visok pritisk. Če visokega krvnega pritiska ne nadzirate, lahko ta pripelje do hudih zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, možgansko kapjo in poškodbami ledvic. V nadaljevanju bomo raziskali deset opozorilnih znakov, ki nakazujejo na to, da imate visok pritisk.

Kaj je hipertenzija ali visok pritisk

Krvni tlak je pritisk, ki ga kri izvaja na stene krvnih žil med svojim kroženjem po telesu. Ob povečanih telesnih naporih ali če smo pod stresom je povsem naravno, če je visok pritisk. V kolikor se tpritisk poviša brez očitnega razloga, je potrebno pomisliti na to da gre lahko za hipertenzijo. Priporočeno je, da se krvni tlak ohranja pod mejo 130 milimetrov živega srebra za sistolični, ali “zgornji” tlak, ter 85 milimetrov živega srebra za diastolični, ali “spodnji” tlak. S starostjo se lahko rahlo poveča, toda če so merjene vrednosti višje od 140 za zgornji in 90 za spodnji tlak, je to znak, da imate visok pritisk.

Poglejmo si 10 opozorilnih znakov, ki lahko nakazujete, da imate visok pritisk.

1. Pogosti glavoboli

Dolgotrajni in močni glavoboli so lahko zgodnji opozorilni znak za visok pritisk. Pogosto te glavobole občutimo kot razbijanje ali utripanje in se pojavijo na zadnji strani glave ali za očmi. Čeprav velja, da za glavoboli lahko stojijo različni vzroki, jih ne smemo prezreti, če so ti dolgotrajni in močni, saj so lahko povezani s hipertenzijo.

2. Težave z vidom

Zamegljen ali nejasen vid je lahko posledica visokega krvnega tlaka. V očeh je namreč veliko krvnih žilic in visok pritisk lahko sčasoma povzroči poškodbe krvnih žilic, kar vodi do težav z vidom, kot so dvojni vid, zamegljen vid ali celo izguba vida. Če opazite kakršne koli nenadne ali dolgotrajne spremembe vida, se nujno posvetujte z zdravnikom.

3. Pomanjkanje sape

Občutek zadihanosti, zlasti med telesno aktivnostjo ali celo v mirovanju, je lahko znak za visok pritisk. Do težke sape pride, ker je pritisk visok, kar pomeni, da mora vaše srce močneje delati, da črpa kri, kar privede do zmanjšane oskrbe telesa s kisikom, to pa vodi do težkega dihanja. Če pogosto doživljate ta simptom, poiščite zdravniško pomoč.

4. Bolečina v prsnem košu

Bolečina ali nelagodje v prsnem košu, znana tudi kot angina pektoris, je lahko zaskrbljujoč simptom za visok pritisk. Pojavi se, ker srčna mišica zaradi zoženih arterij ne prejme dovolj krvi, bogate s kisikom. Čeprav je bolečina v prsih lahko povezana z različnimi stanji, vključno s težavami s srcem, je ključnega pomena to, da izključimo hipertenzijo kot možni vzrok.

5. Motnje srčnega utripa

Zdravo srce bije s frekvenco med 60 in 100 utripov na minuto. Če je bitje srca neenakomerno, torej močno pospešeno ali upočasnjeno, govorimo o motnjah srčnega ritma ali aritmiji, ki je lahko znak za visok pritisk. Hipertenzija namreč lahko zmoti običajne električne signale v srcu, kar vodi do palpitacij, preskočenih utripov ali hitrega srčnega utripa. Pomembno je spremljanje srčnega utripa in ob pojavu motenj se je potrebno pogovoriti z zdravnikom.

Če imate prisotne dejavnike tveganja za hipertenzijo, kot so družinska anamneza visokega krvnega tlaka, debelost ali nezdrav življenjski slog, vam svetujemo, da si redno merite krvni tlak.

6. Pogoste krvavitve

Pogoste ali nepojasnjene krvavitve iz nosu so lahko včasih povezane z visokim krvnim pritiskom. Visok pritisk lahko dodatno obremeni krhke krvne žile v nosu, zaradi česar so bolj nagnjene k krvavitvam. Čeprav za krvavitvami iz nosu lahko tičijo različni vzroki, jih ne smemo zanemariti, še posebno, če so te pogoste. Ob tem velja le opozorilo, da če krvavitev ob izvajanju zaustavitve ne poneha po 15 minutah je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

7. Utrujenost in šibkost

Dolgotrajna utrujenost in šibkost sta lahko posledica prekomerne aktivnosti, stresa in premalo spanja ali pa gre za simptom nekaterih bolezni, med katerimi je lahko tudi visok pritisk. Če mora srce močneje delati, ko črpa kri po telesu, lahko to privede do zmanjšane ravni energije in občutka utrujenosti. Če ste nenehno utrujeni, vam svetujemo, da preverite ali imate visok pritisk.

8. Otekanje okončin

Otekanje, zlasti gležnjev, nog ali stopal, je lahko znak za visok pritisk, saj ta lahko povzroči, da telo zadrži odvečno tekočino, kar vodi do otekanja okončin oziroma edema. Oteklina je zaskrbljujoč simptom, zaradi katerega morate poiskati zdravniško pomoč, da ugotovite osnovni vzrok, ki bi lahko bil povezan s hipertenzijo.

9. Rdečica ali rdečina

Pri nekaterih posameznikih, ki imajo visok pritisk se pogosteje lahko pojavlja rdečina ali rdečica na obrazu. To se zgodi, ker se krvne žile na obrazu razširijo zaradi povečanega krvnega pritiska. Čeprav lahko zardevanje povzročijo tudi drugi dejavniki, je nujno, da se zavedate tega možnega znaka in se o tem pogovorite tudi z osebnim zdravnikom.

10. Upad kognitivnih sposobnosti

Visok pritisk lahko sčasoma vpliva tudi na kognitivne funkcije, kar vodi do težav s spominom, koncentracijo in odločanjem. Če opazite upad kognitivnih sposobnosti, ki jih ni mogoče pripisati drugim dejavnikom, preverite, če imate visok pritisk.  Nova študija je pokazala, da smo med 36 in 53 letom starosti, najbolj občutljivi na visok pritisk, ki je še posebej uničujoč za naše možgane, kar lahko kasneje pripelje do pojava demence.

Za preprečitev hipertenzije boste veliko naredili že z zdravim prehranjevanjem, tako da v hrani zmanjšate vnos soli, uživate več sadja in zelenjave, izbirate bolj polnozrnate izdelke ter zmanjšate vnos nasičenih maščob.

Vzdržujte zdrav življenjski slog

Visok pritisk je zelo pogosta zdravstvena težava, ki pogosto ostane neopažena, dokler ne povzroči resnih zdravstvenih zapletov. Prepoznavanje opozorilnih znakov visokega krvnega tlaka je pomembno za zgodnje odkrivanje in učinkovito obvladovanje težave. Če opazite katerega od omenjenih simptomov ali če imate prisotne dejavnike tveganja za hipertenzijo, kot so družinska anamneza visokega krvnega tlaka, debelost ali nezdrav življenjski slog, vam svetujemo, da si redno merite krvni tlak in se posvetujete z osebnim zdravnikom. Za preprečitev hipertenzije boste veliko naredili že z zdravim prehranjevanjem, tako da v hrani zmanjšate vnos soli, uživate več sadja in zelenjave, izbirate bolj polnozrnate izdelke ter zmanjšate vnos nasičenih maščob. Prav tako je zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost, ter obvladovanje stresa. Ne dovolite, da “tihi ubijalec” ostane neopažen – dajte prednost zdravju srca in ožilja, tako da ustrezno poskrbite za zdrav življenjski slog.

Urednik

Pri nas si prizadevamo zagotoviti najnovejše, najbolj verodostojne in zaupanja vredne informacije o zdravju in dobrem počutju.

Zadnji prispevki